Sunday, October 30, 2011

IEM UTHM STUDENT SEMINAR (29 OCTOBER 2011)

Seminar ni pada mulanya tulis start kul 8 pagi sampai 6 petang.. tapi kul 9.30 baru start.. adoyaii.. ramai jugak yg 'panassss'.. nak wat camne, sabar jela.. majoriti yg urus program ni dari student cina under SIEM UTHM.. tajuk yg dibentangkan dlm seminar ni adalah "REPORT WRITING FOR ENGINEERING STUDENTS" yg disampaikan oleh IR. DR.GOH HUI HWANG.. pada mulanya mmg agak membosankan.. bukan nk hipokrit, tp kenyataan.. haha.. tapi utk sesi kedua (games), bolehlaaaa.... penat mmg penat.. seminar ni mmg 100% in english coz ada international student yg join.. kebanyakan student yg join adalah dari course engineering (fakulti & tahun yg berlainan).. utk grouping session, AJK yg tentukan kami punya group.. so, suka atau x, kenela terima.. hahaha! paling terkejut bila diri sendiri dpt Group 1, and leader utk group ni adalah foreigner student.. hihihi.. paling best bila games session je.. bored but agak enjoy la.. cuma bila time video session, agak kagum jugak tengok cara2 omputih wat eksperimen yg berkaitan engineering.. engineer sendiri yg trn padang wat keje/projek2 tu.. sanggup menyelam dlm laut & redah apa2 yg boleh membahayakan diri sendiri.. kalo engineer kat negara kite ni, boleh dikira dgn jari je bape org yg berani wat camtu.. tau just nk mengarah org bawah & tengok je diorang wat keje.. bukan nak mengutuk engineer negara sendiri, tapi kenyataannya mmg camtu.. huhu... sedih kan??  

Jgn tanya apa yg negara kita boleh buat utk kita, tapi tanyala diri kita sendiri apa yg kita boleh buat utk negara.. So, kesimpulannya, jgnla jadi engineer camtu ok? hehehe.. peace no war! :)

Ir. Dr. Goh Hui Hwang
Hafizah & Hazlin

Sakeena & Nabilah
Shuhada & Farhah
Sharida & Kasmira (blakang tu interframe je.. haha)
Group 1   :)
Ali, Wong, Leong, Atie, Farhah, Along, Zaza, Mimi
Antara AJK yg terlibat
Group Raja dpt hamper.. sgt xaci.. hukhuk

FORUM MOTIVASI 'ANAK MUDA PENERAJU MASA DEPAN NEGARA' (28 OKTOBER 2011)

Forum ni diadakan di padang kawad baru sempena hari konvokesyen UTHM ke 11, bermula pada jam 9 malam sampai la jam 11 malam.. (tercatat dalam senarai program tu).. tapi dlm kul 11 malam tu still xabis2 jugak, terpaksa la lari awal disebabkan takut ketinggalan bas nak balik.. jangkaan memang tepat, bas dah xde.. hahaha!.. adoiii.. berbalik pada program ini, forum disampaikan oleh dua penceramah undangan iaitu DR. MOHD SHUKRI ABDULLAH dan YBHG DR. RUBIAH.. segala yg disampaikan tu mmg tul2 menusuk kalbu.. huhuhu.. bukan utk diri sendiri je, malah utk semua yg bergelar orang muda..so, memang xrugi la kalau dtg forum ni.. tapi, xsempat lak nak snap pic penceramah tu coz t'lalu kusyuk dengar.. kusyuk sgt la kan.. hehehe.. ramai jgk yg dtg, tapi kebanyakannya dari student yg tinggal kat hostel dlm kampus.. 

pegi bersama adik2 roomate tersayang.. huhu.. ;)
 



antara note yg mmg akan simpan dalam minda.. hahaha... mmg trase gila time ni.. ;) 

program motivasi macam ni memang patut dibuat terutama utk budak2 sekolah.. zaman skrg ni bdk2 skolah pn lagi advance dari org2 tua yg buta IT.. hahaha.. dunia2... semakin mengancam.. tringat kata Dr. Shukri..

" CARILAH KAWAN YG MEMBANTU, BUKAN KAWAN YG MEMBANTUT!!"

Akan ku pegang ungkapan ini smpai bila2 sbb byk kwn yg hanya mengambil kesempatan je.. bukan tuk diri sendiri, tapi utk anda semua jgk.. peace!  ;)



Friday, October 28, 2011

Program Explorasi ICT bersama Angkasawan Negara Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor (27 OKTOBER 2011)

"Revealing Earth and Cosmos with Information and Communication Technologies"
 
Tempat : Dewan Kuliah 1, Perpustakaan UTHM(Aras Bawah)

Program "Revealing Earth and Cosmos with Information and Communication Technologies"  merupakan cadangan program daripada ITC bersempena Majlis Konvokesyen UTHM kali ke-11 yang bakal berlangsung pada 26 Oktober 2011 sehingga 18 November 2011.   Eksplorasi teknologi ICT ini dipersembahkan dalam bentuk sesi perkongsian pengalaman yang disampaikan oleh Angkasawan Negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor.   

Memang xdapat nak digambarkan perasaan bila dapat jumpa orang terkenal macam beliau.. dengan muka yg sentiasa senyum, memang sejuk mata memandang.. hehe.. Banyak pengalaman beliau yg menarik smasa beliau pegi angkasa lepas yg masing-masing boleh gelak tanpa henti.. ;) tapi, agak sedih jugakla coz xdapat nak bergambar bersama beliau coz ramai sgt berhimpit-himpit nak tangkap gambar dgn beliau, so dengan rendah dirinya, terpaksala ke belakang tangkap pic beliau dari jauh.. haha.. 

                                   

senyuman manis yg xpenah lekang.. so sweet... ;)
UCiTV live tuu..... ;) 
sesi penyampaian cenderahati
beratur menunggu giliran utk mintak sign.. haha
sesi berautograf
                            


CD ( kene beli, baru leh dpt autograf.. haha)

dapat autograph kt CD.. fuhh! ;)

belilah CD yg original.. haha..
sesi bergambar

berebut-rebut nak bergambar dengan dia.. adoyaiii
Mr Gibbs - pakar bidang aeroangkasa dari Australia

Pemandangan Makkah dari angkasa lepas.. Subhanallah.. Cantiknyee..


Walaupun slot bersama beliau amatlah sekejap, tapi memang puas hati dengan cara beliau menyampaikan perkongsian pengalaman beliau bersama warga UTHM.. We luv u Dr.Sheikh!!! ;)



Wednesday, October 26, 2011

TRIP TO SINGAPORE (8 OCTOBER 2011)

Satu trip yang sangat seronok walaupun perbelanjaan nak ke sana agak mahal.. tapi memang puas hati.. ;) 

Antara tempat2 yang kami pergi ;

-Marina Bay
-Arab Street
-Bugis Street 
-Universal Studio (keliling luar je)
-Pulau Sentosa 
-tengok 'songs of the sea' 4D show
-dan lain-lain..

Dapat naik monorail yang comel tanpa kenekan bayaran (free of charge).. hehe.. best2.. dan of cos la kami bergambar banyak2... ;)


Bas Trip kami


wow! tiba-tiba jumpa lamborghini idaman kat sana.. ;)
pengiring kami ;)
masjid
robot yg agak comel.. ;)
suka tempat ni.. ;)
candid!